deuren plaatsen

Deur plaatsen

Een goed passende deur geeft sfeer en karakter aan uw huis. Wanneer u gaat verhuizen of renoveren is het daarom wellicht een goed idee om nieuwe deuren te plaatsen. U vindt hier meer informatie over de verschillende deuren, het afhangen en het op maat laten maken van deuren. Wij hebben tevens een stappenplan voor de doe-het-zelvers samengesteld zodat u zelf de deur kunt afhangen en plaatsen. Wilt u nieuwe deuren plaatsen in uw woning?

Start de gratis offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes van deurspecialisten uit de regio. Vergelijk de ontvangen offertes op uw gemak thuis en kies de beste specialist uit voor uw klus. Door offertes te vergelijken bespaart u op de kosten. Bovendien is het geheel zonder verplichtingen.


deursoorten

Deursoorten

Er is een grote verscheidenheid aan deuren verkrijgbaar wat het kiezen niet makkelijker maakt. Welke binnendeur of buitendeur u gaat plaatsen hangt onder andere af van uw interieur, woonstijl en de functie. U heeft bijvoorbeeld de keuze uit een paneeldeur, een vlakke of een lijndeur. Een vlakke is een standaard binnendeur, bij een lijndeur worden vlakken gecreëerd met lijnen en een paneeldeur bestaat uit verschillende panelen. Hiernaast kunt u onder andere nog kiezen uit glazen deuren, schuifdeuren en metalen deuren. Ook heeft u de keuze uit opdekdeuren, deze vallen met behulp van paumelles (speciale scharnieren) gedeeltelijk op de deurpost. Stompe deuren vallen daarentegen in de deurpost, deze worden het meeste gebruikt.

Binnen of buitendeur?

Opdekdeuren worden vrijwel nooit als buitendeur gebruikt omdat ze makkelijker te forceren zijn dan de veel inbraakveiligere stompe deuren. De keuze in binnendeuren is al reuze, ook bij voordeuren is er een ruime keuze aan soorten. Naast een andere kleur is het bij de voordeur bijvoorbeeld erg leuk om gekleurd glas of een rooster toe te voegen. Bij het plaatsen van een voordeur zijn er nog andere dingen waar u rekening mee moet houden, vergeleken met het plaatsen van een binnendeur. Welk soort slot wilt u in de voordeur? En wilt u bijvoorbeeld een brievenbus in de voordeur hebben of juist niet?

deurkozijn plaatsen

Deurkozijn plaatsen

Bij het afhangen van deuren is het wellicht nodig om een nieuw deurkozijn te plaatsen. Het afhangen van uw deur gebeurt namelijk in het deurkozijn, dit maakt een deurkozijn een onmisbaar onderdeel in uw huis. Een deurkozijn zorgt uiteraard voor ondersteuning aan de buiten- of binnendeur, maar tevens voor isolatie. De deuren in uw huis worden elke dag meerdere keren gebruikt. Het is daarom erg belangrijk dat een deurkozijn op de juiste manier wordt geplaatst, om klemmen en andere ongemakken te voorkomen. Het is daarom verstandig om het plaatsen van een deurkozijn over te laten aan een vakman. Een vakman beschikt over genoeg ervaring, kennis en materialen om een deurkozijn op de juiste manier te plaatsen.

Deur afhangen

Het afhangen van een deur is niet erg ingewikkeld. Het afhangen is echter wel een tijdrovende klus vanwege de precisie waarmee u te werk moet gaan. Voor een ervaren klusser is het met een beetje geduld goed te doen. Het afhangen van een opdekdeur is een stuk eenvoudiger dan het afhangen van een stompe deur. Het afhangen van een binnendeur is ook een stuk makkelijker dan bij een buitendeur. Buitendeuren zijn namelijk een stuk zwaarder waardoor het afhangen erg nauwkeurig moet gebeuren. Het is daarom verstandig om bij het afhangen van een buitendeur of een stompe deur een vakman in te schakelen.

Zelf een deur plaatsen

Het is belangrijk om erg nauwkeurig te werk te gaan bij het plaatsen van een binnen- of een buitendeur. Ten eerste is het belangrijk om de nieuwe deur op maat te maken. Plaats deze in het deurkozijn en teken de binnenkant van het deurkozijn af tegen de deur. Teken aan de bovenkant nog 2 millimeter en aan de onderkant nog 4 millimeter extra af om klemmen van de deur te voorkomen. Schaaf of zaag vervolgens de juiste maat. Verwijder aan de bovenkant maximaal 1 centimeter en aan de onderkant maximaal 2 centimeter, omdat een deur nooit helemaal massief is.

Scharnieren aftekenen en plaatsen

Teken vervolgens de scharnieren af op het deurkozijn. Het eerste scharnier plaatst u op ongeveer 20cm van de bovenkant en de laatste op 20cm van de onderkant. De tweede plaatst u op 45cm van de bovenkant en de derde iets onder de helft. Kerf vervolgens het hout in langs de afgetekende lijnen met behulp van een mes. Steek met een scherpe beitel dit hout weg tot er een scharnierhelft in past. Steek niet teveel weg omdat de deur anders niet op de goede manier zal sluiten. Schroef hierna de scharnierhelften vast in het deurkozijn met behulp van twee schroeven. Zet de deur in de deurpost met behulp van houten wiggen. Teken nu de plek van de andere helft van het scharnier af op de deur evenals de plaats waar het slot wordt geplaatst. Plaats op dezelfde manier de scharnieren op de deur.

zelf deur plaatsen

Zelf de deur afhangen

Plaats de deur opnieuw in de deurpost met de houten wiggen. Laat de scharnierhelften in elkaar vallen en schuif de scharnierpennen hierin. Controleer of de deur met gemak open en dicht gaat. Is dit niet het geval? Haal deze dan uit het deurkozijn en controleer of de scharnieren goed in het hout vallen. Als hij wel goed past kunt u de deurkruk en een sluiting plaatsen. In een buitendeur kunt u het beste een inbraakveilig cilinderslot plaatsen.

deur op maat

Deur op maat laten maken

Het is nu duidelijk dat het bij het afhangen van een deur nodig om deze op maat te maken. Elk kozijn is immers anders. U kunt dit eenvoudig zelf doen door bij te schaven of te zagen. Het is echter ook mogelijk om een complete binnen-, buiten- of voordeur op maat te laten maken. Heeft u een speciaal verzoek of hebben de deuropeningen in uw huis geen standaard afmetingen? In dat geval is het op maat laten maken wellicht de juiste keuze voor u. U hebt dan direct de keuze uit verschillende kleuren en afwerkingen zoals een brievenbus, deurbeslag of speciale sluitwerken.

deur afhangen

Gratis offertes vergelijken

Gaat u verbouwen of verhuizen en wilt u daarbij nieuwe deuren plaatsen? Heeft u al een soort op het oog of wilt u deuren op maat laten maken? In beide gevallen bent u bij ons aan het juiste adres! Wij zijn een landelijk netwerk van deuren leveranciers, er zit dus altijd wel een bedrijf bij u in de buurt. Bij ons vraagt u geheel vrijblijvend en kosteloos offertes aan waarna u ze vergelijkt op aanbod, prijs en voorwaarden. Vervolgens kiest u de leverancier met de laagste prijzen en de beste voorwaarden. Ook voor vragen over deuren bent u bij ons van harte welkom.