Isolatiewaarde kunststof kozijnen

Isolerende werking kozijnen

Door de invoering van het verplichte energielabel per 1 januari 2015 zijn steeds meer pandeigenaren geïnteresseerd in de mogelijkheden voor isolerende kozijnen. Het is namelijk mogelijk om door het vervangen van de kozijnen het warmteverlies, en daarmee het gebruik van fossiele brandstoffen sterk te beperken. Zo is het mogelijk om met standaard dubbelglas en kunststof kozijnen honderden euro’s te besparen op de stookkosten. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar tevens goed voor het milieu. Op deze pagina vindt u meer informatie over het berekenen van de isolatiewaarde, de betekenis van de term U-waarde en geven we inzicht in de verschillen in isolatie tussen verschillende materialen (hout, kunststof, aluminium). Hebt u na het lezen van deze pagina nog vragen, of ontvangt u graag een vrijblijvende prijsindicatie? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via het formulier. U ontvangt op korte termijn diverse vrijblijvende offertes.


Bespaar tot 40% op de kosten

  • Vrijblijvend en gratis
  • Scherpe prijzen
  • Lagere energierekening door isolerende werking
  • Meer dan 20.000 mensen gingen u voor

Kunststof, een goede en voordelige keuze

Kunststof kozijnen bieden uitstekende isolatie waardoor u uw energierekening direct omlaag brengt. Daarnaast is het materiaal onderhoudsarm waardoor de hoge onderhoudskosten verleden tijd zijn. Bovendien is het materiaal veilig, ze zijn brandvertragend en werken preventief tegen inbraak.

Isolatiewaarde houten kozijnen

Isolatiewaarde verschillende materialen

Zoals gesteld dragen kozijnen bij aan de beperking van het warmteverlies van een woning. Het doel is daarbij om de U-waarde van de gevel zo laag mogelijk te krijgen. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter het energielabel dat uw pand krijgt, en hoe meer u bijdraagt aan een beter milieu. Wanneer we kijken naar de isolatiewaarde van de diverse materialen waar kozijnen van worden gemaakt, dan zien we dat kunststof de beste isolatie oplevert. In combinatie met dubbelglas kan de lage isolatiewaarde van een kunststof raamkozijn zelfs leiden tot een U-waarde van 1.0, en in passieve huizen zelfs een U-waarde van 0.8. Aluminium producten hebben eveneens een goede isolatiewaarde, zeker wanneer het aluminium gecombineerd wordt met een thermische brug om het warmteverlies te beperken. De waarde van aluminium raamkozijnen valt dan tussen de 1.8 en 2.7 W/m2 K. Over het algemeen is hout de slechtste keuze voor de isolatie van een pand. De standaard isolatiewaarde van hout komt rond de 2.4 te liggen. Desalniettemin is dit nog ruim binnen de voorwaarden van het bouwbesluit.

Isolatieglas in kozijnen

Invloed glas op isolatiewaarde

Het doel van isolerende (kunststof) kozijnen is het verbeteren van de U-waarde van een gevelelement. Deze isolatiewaarde wordt niet alleen berekend op basis van de isolatie die het raamkozijn levert, maar is gekoppeld aan de isolatiewaarde van het glas. Hoe lager de U-waarde van het glas, hoe beter de uiteindelijke isolering. Gekeken naar de glassoorten die op de markt zijn, is hoogrendement dubbelglas één van de voordeligste keuzes. Dit glas levert een goede isolatiewaarde, terwijl het verhoudingsgewijs niet heel erg prijzig is. Zelfs een kozijn van hout zal een betere isolatie leveren wanneer deze gekoppeld wordt aan HR++ glas. De beste isolerende glassoort die momenteel op de markt is, is driedubbel glas. Deze zijn echter relatief duur in vergelijking met de mate van isolatie die zij opleveren. Om de isolatie van uw pand volledig up to date te krijgen kunt u tegenwoordig bovendien kiezen voor een kozijnprofiel met een ‘warme’ randverbinding, uitgedrukt in een Psi waarde.

Eisen bouwbesluit

In het bouwbesluit van 2012 zijn een aantal richtlijnen vastgesteld aangaande de maximale warmtedoorlating van onder meer gevels, daken en vloeren. In het bouwbesluit staat dan ook onder andere dat een uitwendige scheidingsconstructie zoals een muur of gevel ten minste een warmteweerstand (Rc waarde) moet hebben van 2.5m2 K/W, zoals bepaald in de NEN 1068. Voor ramen, deuren, kozijnen en vergelijkbare gevelelementen geldt een andere regeling. Hierbij wordt uitgegaan van een warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) van hoogstens 4.2W/m2 K. Deze U-waarde staat voor de hoeveelheid warmte-energie, gemeten in Watt, door één vierkante meter van een raam of deur verloren gaat. Hierbij wordt uitgegaan van een temperatuurverschil van één graad Celcius (Kelvin) tussen de buiten- en binnenzijde van het element. Over het algemeen geldt dat een lage U-waarde leidt tot een betere isolatiewaarde.

Meer leren over isolatie? Wij raden Isolatie.website aan.

Contact met Kampman

Wilt u weten of en hoe u de isolatiewaarde van uw kunststof kozijnen kunt verbeteren? Hebt u vragen over de opties voor hout als basismateriaal met een hoge isolering? Of hebt u behoefte aan een precies overzicht waarin aluminium, kunststof en hout met elkaar worden vergeleken? Wij helpen u graag aan de benodigde informatie, of bieden u desgewenst een vrijblijvende prijsindicatie aan. Vul vandaag nog het contactformulier in en wij zullen u zo spoedig mogelijk van dienst zijn.

Kozijnen offerte